DUURZAAMHEID

Verwen uw boom met een mezenkast

Staat er bij uw huis een eikenboom in de buurt? Een mezenkast nu ophangen, trekt mogelijk al het komende broedseizoen een stelletje koolmezen of pimpelmezen aan; de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Wethouder Andre van de Burgwal hangt de nestkast voor mezen op.

Handen ineen

Mezenkasten inzetten tegen de eikenprocessierups gebeurt steeds vaker. In onze gemeente hangen inmiddels meer dan 150 mezenkasten. Een mezenkast maken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. Zelf, met uw kind of kleinkind. Of bij uw kind op school. Op www.vogelbescherming.nl kunt u alles vinden over het zelf maken van een mezenkast. Hang het nestkastje wel met de opening naar het oosten gericht. De eikenboom op de foto is inmiddels voorzien. De eikenboom bij u in de buurt binnenkort ook?

Medewerkers van IVN, het Geldersch Landschap, De Rozelaar en de gemeente bij het ophangen van de mezenkast aan de eik op Het Schaffelaar Erf.

Samenwerken in duurzaam bestrijden

De eikenprocessierups zorgt steeds vaker voor overlast. We bestrijden de eikenprocessierups op een duurzame manier, door onder andere de biodiversiteit in de natuurlijke omgeving te vergroten. Zo plaatsen we mezenkasten, leggen we bloemrijke bermen/stroken aan, en maaien we minder (vaak) gras voor meer bloemrijke stroken. Op deze manier trekken we de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen, sluipvliegen, vogels, vleermuizen, kevers roofwantsen en gaasvlieglarven. Zij helpen ons met het bestrijden van de eikenprocessierups. 30% van onze bomen zijn eiken. Daarom brengen we ook in ons bomenbestand meer biodiversiteit terug. Bij het vervangen van een zieke eikenboom of bij het inrichten van groen kiezen we dan voor een andere, passende inheemse boomsoort.