Het nieuwe dorpshuis van Voorthuizen in aanbouw

Met ruim 155 ton staal zijn de stalen contouren van het nieuwe dorpshuis en de sporthal in Voorthuizen neergezet. Daarmee is het hoogste punt in de bouw bereikt. Ook minder zichtbare zaken zijn gerealiseerd. Zo zijn installaties in de kruipruimte aangelegd en is de bron geboord voor het oppompen van grondwater.

Geen gas, maar grondwater voor warmte en koeling

Het oppompen van het grondwater gebeurt op een diepte van 120 meter en 70 meter diep. In combinatie met een warmtepompinstallatie zorgt dit dadelijk voor warmte en koeling in het dorpshuis, de sporthal en kindcentrum De Vlindertuin (de nieuwe naam van kindcentrum De Hoeksteen). Een zeer duurzame oplossing, waarbij geen gasaansluiting nodig is.


Directievoerder Brian Monninkhof van de gemeente Barneveld: “In ongeveer twee dagen tijd is de bron op een diepte van 120 meter geboord. De kunst was om het gat niet te laten instorten. Dat is gelukkig goed gegaan. De volgende stap is dat we op de juiste dieptes buizen met filters gaan plaatsen. Daarna werken we de bron verder af en gaan we spoelen, totdat er geen zand meer in het water zit. Het water dat we uiteindelijk kunnen gebruiken is kraakhelder en is van drinkwaterkwaliteit. Niet dat we dit grondwater als drinkwater gaan gebruiken. De warmtepomp gaat namelijk warm tapwater leveren voor de 33 douches in de sporthal. Daarnaast zorgt het voor warmte en koeling voor het dorpshuis, de sporthal en het kindcentrum.”

Werkzaamheden komende tijd

De komende weken in februari en maart krijgt het gebouw nog meer vorm met het metselen van de wanden. Ook het dak voor de sporthal komt er dan op te liggen. Iets later volgt het dak van het dorpshuis. De bouw gaat daarna stapsgewijs verder. In oktober gaan naar verwachting de deuren van het dorpshuis en de sporthal open.

Vanuit de lucht is goed de ligging van het dorpshuis en de sporthal te zien. Foto: Drone Video Steiner.