Ruimte voor alle vormen van vervoer in Barneveld

Barneveld wil een aantrekkelijke en vitale gemeente zijn voor werken, wonen en recreëren. Voor nu en in de toekomst. Daarvoor is een goede bereikbaarheid nodig voor bedrijven, bewoners en voorzieningen. We willen een gemeente zijn waar ruimte is voor alle vormen van vervoer, met name voor auto’s, fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en vrachtverkeer.

Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP)

Het GVVP beschrijft de plannen tot en met 2021. Inwoners en belanghebbenden hebben we hierbij betrokken. Om welke maatregelen gaat het in het voorliggende jaar?

In 2020 gaat het om onder meer om de snelwegaansluiting van de A30 op de A1. Ook onderzoeken we de hoofdwegen in Voorthuizen in verband met de komst van de rondweg. Het Hulpverleningscentrum en de Evenementenhal zorgen voor veel (piek)verkeer. Dat is de reden dat we moeten nadenken of de turborotonde robuust genoeg is voor de toekomst met een westelijke rondweg. Een aantal hoofdwegen in de gemeente Barneveld maken deel uit van de Top 10 lijst van onveilige wegen. Dit is gebaseerd op de ongevallenregistratie. De gemeentelijke wegen in dit lijstje waren al genoemd in het GVVP vanaf 2018, maar vallen niet in de categorie ‘zeer gevaarlijk’. De aanpak van deze wegen combineren we met het groot onderhoudsprogramma van wegen.

Openbaar vervoer

De nieuwe vervoerder Keolis presenteert binnenkort de plannen voor het openbaar (bus)vervoer vanaf december 2020. De Valleilijn (trein) wordt afzonderlijk aanbesteed. Het doel is om de meeste buslijnen te behouden en onrendabele buslijnen te verbeteren. Zo komt er een nieuwe busverbinding tussen Scherpenzeel en Barneveld. De gemeente denkt samen met de provincie na over de verbetering van de bushaltes in voorbereiding op de plannen van Keolis. De hele drukke bushaltes - ov-/knooppunten - krijgen meer voorzieningen om over te kunnen stappen op andere vervoerswijzen. Ook werken we plannen uit om de fietsenstallingen bij stations uit te breiden en uit te rusten met camerabeveiliging. Tevens bekijken we hoe de halte is te voorzien van actuele reisinformatie. Samen met Welzijn Barneveld is de gemeente bezig met een proef voor uitbreiding van de haal-breng-service Automaatje. Met het bedrijfsleven bestuderen we een haal-breng-service op het bedrijventerrein Harselaar. In aanvulling op het openbaar vervoer komen onder andere deelfietsen beschikbaar zoals de Keobike en OV-fiets.

Belparkeren

Met een App op uw smartphone kunt u uw parkeren aanmelden. Vindt u belparkeren wel een interessante optie, maar ziet u op tegen de kosten die providers u rekenen? Laat het ons weten. Kijk voor meer informatie op www.parkeerservice.nl/barneveld. U kunt ook bellen met 033 247 3000 of mailen naar verkeer@barneveld.nl.

Laadpalen voor elektrische auto’s óók in 2020

Het aantal elektrische voertuigen neemt toe. Hierdoor groeit de behoefte naar laadpalen in de openbare ruimte. Heeft u geen parkeergelegenheid op eigen terrein? En wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor het opladen in de openbare ruimte? Kijk dan op openbaarladen.nl