Oudere woningen
Verborgen schatkisten
Woningen van vóór 1975 zijn vaak nog niet erg energiezuinig gebouwd. Dat is natuurlijk jammer. Het goede nieuws is dat er in deze huizen nog veel winst valt te behalen! Met andere woorden: oudere woningen zijn vaak verborgen schatkisten. Barnevelder Christiaan Plug kan erover meepraten. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig veel energiezuiniger dan vroeger, vooral door betere isolatie. Die ontwikkeling is heel geleidelijk gegaan. Rond 1920 kregen de eerste huizen dubbele buitenmuren met een luchtlaag (spouw) ertussen. Pas vanaf de jaren 70 kwamen isolatie en dubbel glas in zwang, maar het effect was nog beperkt.
Waar beginnen?
Elk huis is anders, dus begin met een blik in uw archief. Hebt u de oorspronkelijke bouwtekeningen van uw huis nog? Of anders offertes en facturen voor isolatiemaatregelen die later zijn genomen? Deze documenten tonen in grote lijnen hoe goed uw huis geïsoleerd is. Een alternatief is om in de winterse maanden een warmtescan van uw huis te laten maken. Deze scan vertelt u waar de meeste warmte ‘weglekt’ uit de woning – en waar dus het meeste voordeel te behalen is.
Verbouwen?
Gaat u verbouwen, laat u de dakpannen vervangen of overweegt u andere grotere ingrepen? Dan is dít het moment om energiemaat-regelen te nemen. Als u bijvoorbeeld een nieuwe vloer laat leggen, kunt u vloerisolatie en/of –verwarming meteen meenemen. Dan hoeft de vloer er later niet weer uit als u die wilt isoleren.
Gevelisolatie
Huizen van na 1920 hebben vaak spouwmuren, maar niet altijd voor het hele huis. Laat een isolatiebedrijf vooraf de muren inspecteren om er zeker van te zijn dat de spouw van uw huis geschikt is voor moderne isolatietechnieken. Spouwmuurisolatie maakt uw huis een stuk comfortabeler, en u verdient de investering snel terug.
Dak- en vloerisolatie
Het isoleren van het dak of de vloer heeft vaak wat meer voeten in de aarde. Het dak kan van binnen of van buiten worden geïsoleerd. Als het aan de buitenkant gebeurt, moeten de dakpannen eraf. Bij vloerisolatie is het belangrijk om te weten hoe hoog de kruipruimte onder uw vloer is en welke leidingen er lopen.
Tip van de gebruiker
Barnevelder Christiaan Plug (49) bewoont sinds 2013 met vrouw, kind en hond een hoekhuis uit 1963 in de Dichtersbuurt. Afgezien van het dak, dat al door de vorige eigenaar was geïsoleerd, nam hij de woning de afgelopen jaren grondig en duurzaam onder handen: zonnepanelen, spouwmuur- en vloerisolatie en een hybride warmtepomp die de cv-ketel ondersteunt.
Plug, in het dagelijks leven werkzaam aan een onderwijsinstelling in Utrecht, maakte daarbij dankbaar gebruik van het bouwkundig archief van de gemeente. ‘Daar toverden ze tot mijn verrassingen binnen vijf minuten alle bouwtekeningen van het huis vanaf 1963 tevoorschijn. De oorspronkelijke tekeningen uit 1963 en die van de verbouwingen. Daar had ik heel veel aan. Een handig beginpunt voor als je dit soort maatregelen gaat nemen.’
Meer weten?
Wilt u meer weten over energiemaatregelen voor oudere woningen? Neem dan contact op met het energieloket van de gemeente via 0342-495450 of stuur een e-mail naar energieloket@barneveld.nl. Het energieloket wordt bemand door Jan-Peter Pols.
Hij is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website www.energieloketbarneveld.nl.