Zelfstandig reizen met

De Reiskoffer

Onlangs is in de gemeente Barneveld de pilot ‘De Reiskoffer’ van start gegaan. Hiermee leren mensen met een fysieke of cognitieve beperking zelfstandig reizen. De Reiskoffer bevat verschillende producten die hiervoor ingezet kunnen worden, zoals de ‘GoOV’ app, de ‘Buzz Buddy’ (gps-apparaat) en het project ‘Samen reizen met…’. De Reiskoffer is gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een beperking.

GoOV app

De Reiskoffer wordt in andere plaatsen al met succes gebruikt doordat per aanvraag wordt gekeken naar wat er nodig is en naar wat de mogelijkheden van de deelnemer zijn. Zo is Suzan uit Rhenen heel blij met de GoOV app uit de Reiskoffer. De app helpt haar stap voor stap door de reis en ze kan ook zelf bepalen waar ze naartoe reist. “Ik stuur mijn moeder elke keer een Snapchat als ik er ben of als ik wil laten weten waar ik ben. Laatst kon ik nog net de bus halen en bij het instappen maakte ik nog snel even een foto”, lacht Suzan. “Op een gegeven moment is je kind eraan toe” vertelt Monique, de moeder van Suzan. “En als ik zie hoe ze nu reist, dan ben ik zo trots op haar!”

Samen reizen met…

Marlies van de Kamp uit Bodegraven is vrijwilliger en wil graag haar ervaring delen over het project ‘Samen Reizen Met...’. “Voor het begeleiden een jongen van elf jaar die nu met de taxi naar school gaat, hebben we eerst kennisgemaakt met de leerkracht en met de moeder van het kind. Daarna hebben wij uitgezocht wat de gemakkelijkste manier van reizen is en wat het beste vertrek- en aankomstpunt is. Vervolgens hebben we hem van school gehaald en wegwijs gemaakt over hoe hij om moet gaan met het reizen per bus. De jongen bleek zeer leergierig te zijn en vond het prachtig. Ik denk dat hij binnenkort zelfstandig van en naar school kan gaan. Het is dankbaar werk, want je merkt dat door het zelfstandig reizen ook het algehele zelfvertrouwen groeit en dat heeft een positieve invloed op het functioneren van het kind.”