Praat en denk mee: Hoe ziet Barneveld er over 20 jaar uit?

Kom naar een van de bijeenkomsten

In de Omgevingsvisie gaan wij een beeld schetsen van het Barneveld van 2040. Wij zijn daarom benieuwd hoe de gemeente Barneveld er volgens jou in 2040 uitziet. Heeft Barneveld nog steeds een dorps karakter, of is Barneveld dan meer een stad? En hoe ziet het buiten­gebied eruit? En de kleinere dorpen, wat is daar veranderd? Hebben we volgens jou dan meer wandel- en fietspaden, of juist meer ruimte voor de natuur? En welke voorzieningen wil je in je directe omgeving hebben? Door dit soort vragen te stellen krijgen wij een beeld van de behoeftes voor 2040, en weten wij wat we nu al moeten gaan doen om dit te bereiken.

Tijdens de maand van de Omgevingsvisie gaan we graag met jou in gesprek over het Barneveld van 2040. Visualiseer jezelf over 20 jaar: hoe oud ben je dan? In welke levensfase zit jij? En je ouders? Of je kinderen? We kijken hierbij samen naar de trends en ontwikkelingen in combinatie met hoe Barneveld nu is en hoe Barneveld zich kan gaan ontwikkelen. Geef je op voor de bijeenkomsten. Hierbij staan vier thema’s centraal.

THEMA 1

MIJN WOONOMGEVING IN 2040

Wat maakt Barneveld voor jou uniek? Is dat onze gastvrijheid en ondernemendheid? Of zit dat in iets anders? Wat maakt de dorpen in gemeente Barneveld anders dan andere dorpen en steden in Nederland? Kortom wat vindt je belangrijk qua kwaliteit van de leefomgeving? Denk hierbij aan de ondernemende geest – het gewoon doen, wil je het dorpse karakter behouden, wil je de kerkelijke historie koesteren, en dat er ruimte is voor het omkijken naar elkaar. Kortom hoe ziet jouw woonomgeving eruit in 2040?

THEMA 2

HET IS GOED TOEVEN HIER IN 2040

De inwoners van Barneveld besteden op verschillende manieren hun vrije tijd. De een vindt sporten erg belangrijk, de ander zit graag met vrienden op het terras en de volgende gaat graag een stuk wandelen. Hoe besteed jij het liefste je vrije tijd? En welke voorzieningen vind je van belang? Zoals de plek van de scholen, de bibliotheek en het theater maar ook het openbaar vervoer en de plek voor de zorg. Vind je het belangrijk dat er een supermarkt om de hoek zit, of hecht je veel waarde aan een goede ontmoetingsplek in de wijk? Oftewel, wat maakt Barneveld voor jou ‘goed toeven’ in 2040?

THEMA 3

SAMEN AAN DE SLAG IN 2040

Hoe ziet Barneveld er in 2040 uit, kijkend naar de wegen en gebouwen? Welke soort woningen gaan we bouwen? Rijtjeswoningen, appartementen, vrijstaande huizen? Welke types woningen komen erbij, en welk type bedrijven gaan weg? En welke wegen leggen we aan om alles bereikbaar te houden, of kiezen we juist veel meer voor de fiets en het openbaar vervoer? Blijven we in de gemeente Barneveld doorgroeien en geven we daar juist nog wat meer ruimte aan? Of vinden we het al druk genoeg zo? En hoe zien we dat bij onze kleinere dorps­kernen? Mag daar goed bijgebouwd worden? Kortom, hoe zie jij dat we samen aan de slag zijn in 2040?

THEMA 4

NAAR BUITEN IN 2040

Als je uit je voordeur stapt in 2040 wat zie je dan om je heen? Hoe ziet je straat eruit? Is er veel groen zoals een grasveld en bomen? Is er op veel plekken schaduw? En kan je gemakkelijk op je fiets het buitengebied in? En als je dan door het buitengebied fiets of rijd wat zie je dan? Veel bos, veel weilanden, minder koeien en kippen of juist meer? Zie je meanderende waterstromen en zijn er veel fiets- en wandelpaden? Zijn er nog veel agrariërs of staan er meer huizen? Kan je op meer plekken recreëren dan nu het geval is? Zijn er bijvoorbeeld meer mountainbike paden aangelegd of zijn die juist minder aanwezig en zijn er meer stilte gebieden voor dieren? Kortom, hoe beleef jij het buitengebied in 2040?