Hoe ziet de gemeente Barneveld eruit in 2040?

Hoe ging het vroeger?

Twintig jaar geleden betaalde je bijna alles nog contant. Iedereen had nog een ‘koelkast’ telefoon waarmee je vooral belde en soms sms-te. TV en krant waren de meest gebruikte communicatiemiddelen en vakanties boekte je via een reisbureau. Vliegen was nog lang niet altijd betaalbaar. Je speelterrein bevond zich vooral buiten, gamen was nog geen werkwoord.

Hoe gaat het nu?

Er kan best veel veranderen in 20 jaar. Meer dan dat we (waarschijnlijk) verwachten. Vaak heeft dat te maken met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Elektrisch rijden neemt een vlucht, we moeten een antwoord hebben op de hevige regenval en perioden van droogte en het huizen tekort neemt met de dag toe. Digitaal thuiswerken en op afstand onderwijs volgen hebben we ons in no-time eigen moeten maken. De wereld om ons heen verandert bijna met de dag.

De komst van de nieuwe Omgevingswet

Een van die veranderingen die er ook aan komt is de komst van de nieuwe Omgevingswet. Dit moet ervoor zorgen dat dingen simpeler en soms ook nog beter worden. Bijvoorbeeld dat je als inwoner maar op 1 plek je aanvraag voor bijvoorbeeld een uitbouw hoeft in te dienen. Dat je als projectontwikkelaar eerst met de omgeving in gesprek gaat voordat je de plannen maakt. Dat er bij nieuwe bouwplannen rekening wordt gehouden met natuur en gezondheid van mensen. En dat er minder regels zijn waardoor je makkelijker en sneller iets kan gaan doen. Op 1 juli 2022 gaat deze nieuwe Omgevingswet in.

Een nieuwe Omgevingsvisie

Een van de dingen die bij deze Omgevingswet hoort is het maken van een nieuwe Omgevingsvisie waarin staat hoe Barneveld eruit zou moeten zien in 2040. En dat doet de gemeente niet alleen maar samen met iedereen die hier werkt, woont, leeft en onderneemt. Jongeren zijn hier een belangrijk onderdeel in, jullie zijn de toekomst! Daarom hebben wij een prijsvraag bedacht waarin jullie kunnen laten zien hoe je de toekomst ziet in 2040. En wat jij daarin belangrijk vindt. Al jullie ideeën nemen wij mee bij het maken van de nieuwe Omgevingsvisie. Denk hierbij aan al die ontwikkelingen die op ons afkomen rondom waar je wil wonen en hoe, hoe je naar school zou willen gaan, en waar je uit kan gaan. Deze visie beschrijft NIET hoe je stoep voor je huis er over 20 jaar uitziet of waar de school precies staat, maar wel hoe we ons bijvoorbeeld het meeste verplaatsen (Fiets, OV, auto, lopen?) en waar dan bijvoorbeeld logischerwijs een winkelcentrum of sportcomplex zou moeten liggen en bijvoorbeeld of je een rol ziet voor inwoners zelf, als het gaat om het inrichten van hun tuin of het bedenken van nieuwe ideeën voor de buurt.

PRIJSVRAAG

GEEF ANTWOORD OP DE VRAAG:

Hoe ziet Barneveld er over 20 jaar uit?

Dat mag digitaal maar ook iets fysieks zijn zoals bijvoorbeeld een schilderij of maquette. Laat even weten wanneer je dat wil afgeven via omgevingswet@barneveld.nl. Of maak een mooi filmpje en stuur dat in via omgevingswet@barneveld.nl. Het filmpje is vormvrij. Het mag dus bijvoorbeeld een liedje zijn of een rap over de toekomst van Barneveld, een interview, een TED-talk, iemand die iets uitbeeldt of allemaal foto’s met muziek en tekst aan elkaar gemonteerd gaat over de toekomst. Het is jouw feestje dus maak er wat leuks van! (PS: Graag delen jouw filmpje ook via onze social media kanalen.)

WINNEN!

Los van de eeuwige roem hebben wat mooie prijzen die je kan winnen:


HOOFDPRIJS

Een bedrag van 250 euro, te besteden bij een van de winkeliers in de gemeente Barneveld.


TWEEDE PRIJS

Een diner bon van 100 euro te besteden bij een van de restaurants in de gemeente Barneveld


DERDE PRIJS

Een lekker grote slagroomtaart om te delen met je vrienden of klasgenoten

De jury bestaat uit een lid uit de jongerenraad, Wethouder Bennie Wijnne en de projectleider Omgevingsvisie Paula Valkier.

Insturen kan tot en met 31 oktober naar: omgevingswet@barneveld.nl