Bevolkingsregister ontsluiten

In het archief van de gemeente liggen de bevolkingsregisters van 1850 tot 1920. Dikke boeken waar alle inwoners van de gemeente in staan, op welke adressen ze wonen, welke beroepen ze hebben, waar ze vandaan komen enzovoort, enzo­voort. Een schat aan informatie voor als je op zoek bent naar bijvoorbeeld je voorouders.

Helaas is al deze informatie nog maar gedeeltelijk digitaal aanwezig. Het gemeente­archief heeft nu een project gestart om met behulp van crowdsourcing deze registers te ontsluiten. Dit houdt in dat vrijwilligers vanuit huis de gevraagde informatie kunnen invoeren op onze website www.archieval.nl. Ze krijgen de scans in beeld en voeren dan de namen, beroepen, geboorteplaatsen en geboortedata in.

Als alles ingevoerd is, komen de gegevens online beschikbaar, samen met de scans van het bevolkingsregister. Zo wordt het vinden van voorouders weer een stukje gemakkelijker gemaakt.

Twee mensen die al een tijdje bezig zijn, vertellen

“Mijn ervaring bij het helpen bij het bevolkings­register is dat het vooral leuk is. Je komt verschillende samenstellingen tegen van gezinnen. Niet alleen vader en moeder met hun kroost, maar ook weleens dat er een gepensioneerde militair uit België bij hen inwoonde. Dan vraag ik me weleens af, hoe zij in Barneveld terecht zijn gekomen. En wat ik ook leuk vind, is dat je met oud schrift bezig ben. Het ontrafelen van het handschrift van wat in die tijd gebruikelijk was.“

Wilt u meehelpen met het ontsluiten van de bevolkingsregisters? Meldt u dan aan via https://www.archieval.nl/crowdsourcing.php en u kunt meteen aan de slag.

“Het is Coronatijd en ik ga niet naar het gemeente­huis in Barneveld maar blijf thuis. Ik ben via Archieval ingelogd en ga aan de slag met dit project. Regel voor regel vul ik eerst de achternaam, eventueel het tussenvoegsel en de (voor-)namen in. Vervolgens regel voor regel geboortedatum en -plaats. Ik ben nog niet klaar. Als ik vervolgens geslacht en beroep heb overgenomen, kan ik op de knop ‘afronden’ drukken. De volgende scan verschijnt op het scherm. In het algemeen levert het bekijken van bevolkingsregisters, op de aanwezigheid van enkele onduidelijke of pietepeuterige cijfers en letters na, geen hoofdbrekens op. Het lezen van de Barneveldse bevolkingsregistergegevens is, wat mij betreft, een eitje! Enerzijds blijf ik in 2020 en anderzijds duik ik in het Barneveldse leven in de tijd van toen. Ik zie veel mensen voorbijkomen. Voor het grootste deel zijn ze in de gemeente Barneveld geboren. Een flink aantal anderen zag het levenslicht in Ede, Woudenberg of Scherpenzeel. De wieg van anderen stond in plaatsen verder weg. In Zeeland of Oost Vlaanderen. En in dorpen die, heden ten dage, in grote plaatsen zijn opgegaan zoals Watergraafsmeer en Diemerbrug.”

Nieuwe (tijdelijke) gemeentearchivaris

De samenwerkende gemeentearchieven van Barneveld en van Ede hadden altijd één gemeentearchivaris. Op dit moment is die positie vacant. Daarom is er nu voor elke gemeente een tijdelijke gemeentearchivaris benoemd. Voor Barneveld is dat Matthijs Andreas, voor Ede is Anastassia Adriaanse benoemd.

Uit de oude doos

De oude Gasfabriek aan de Kallenbroekerweg, rond 1915. Ansichtkaart uit het gemeente­archief.