DUURZAAMHEID

Een zwaluwtil maakt nog geen zomer

Op initiatief van Kootwijkse Mary Huijsman, besloot een groep enthousiaste bewoners uit Kootwijk zich in te zetten voor de bedreigde huiszwaluw. De boeren­zwaluw en vooral de huiszwaluw heeft het steeds moeilijker in ons land. Minder insecten en minder nestgelegen­heid zijn hiervan de oorzaak. Tijd voor actie, vonden de betrokken Kootwijkers.

De zwaluwtil staat inmiddels te pronken in het weiland. De til werd gebouwd met bewoners uit Kootwijk en hulp van Vogelbescherming Nederland en het Ontwikkelingsfonds Platteland (gemeente Barneveld). Bedrijven uit de buurt leverden korting op materialen en diensten. Wil je zelf met de buurt ook een zwaluwentil bouwen, kijk op www.vogelbescherming.nl (voorwaarden voor een huiszwaluwentil).

Sinds 2018 telt Mary huiszwaluwen voor de Vogelbescherming. “Het gaat echt niet goed met de huiszwaluw”, vertelt ze. “In aantal nemen ze flink af. Bij mijn huis zit nog een hele kolonie. Toen de Vogelbescherming 2018 uitriep tot jaar van de huiszwaluw en de oproep deed om de zwaluw te helpen, heb ik me direct aangemeld als kolonie­teller.” Mary besloot ook hulp in te roepen van dorpsgenoten: “Kootwijk is echt een groen dorp, de mensen hier voelen zich heel betrokken bij de natuur. Tijdens een bijeenkomst van de dorpsbelangen­vereniging Kootwijk Vooruit, hebben we uitgelegd wat er aan de hand is met de huiszwaluw en hoe we ze kunnen helpen. Iedereen was eigenlijk meteen enthousiast. Besloten werd om samen een zwaluwtil te bouwen.” De groep bewoners deed nog meer: De huiszwaluw nestelt graag aan huizen, waarvan de bewoners de vogel­poep onder het nestje weer vervelend vinden. Een simpel plankje monteren onder het nest voor opvang van vogelpoep blijkt de oplossing. Ook werden speciale poelen van leem en klei aangelegd. De zwaluw kan daarmee een nestje bouwen. Bloemrijke akkerlanden vergroten weer het insecten­leven.