Vrijwilliger bij het CJG Barneveld

Aan de slag met Druk en Opstandig Gedrag

Ouders gezocht van kinderen en druk en/of opstandig gedrag voor online zelfhulp-ouderprogramma

Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn best wel eens druk, ongeremd of brutaal tegen hun ouders. Dit gedrag is heel normaal. Laat uw zoon of dochter echter regelmatig druk en/of opstandig gedrag zien, dan kan het zijn dat u daar als ouder wat handvatten voor zou willen krijgen.

De Vrije Universiteit (Amsterdam) heeft in samenwerking met Accare (Groningen) een zelfhulp-ouderprogramma ontwikkeld voor de omgang met druk en opstandig gedrag van kinderen. Dit programma bestaat uit onderdelen die ook worden gebruikt in bewezen werkzame oudertrainingen, zoals complimenten geven en structuur bieden. Het nieuwe zelfhulp-ouderprogramma “Aan de Slag met Druk en Opstandig Gedrag” is uniek, omdat ouders het in vijftien weken zelfstandig kunnen doorlopen met behulp van een werkboek en een online omgeving (in plaats van onder leiding van een gedrags­therapeut bij een instelling, zoals bij andere ouderprogramma’s). Het doel van het ouderprogramma is het drukke en opstandige gedrag van kinderen te verminderen en vaardigheden van ouders voor de omgang met dit gedrag te ver­groten. Omdat het ouderprogramma recentelijk is ontwikkeld, moet de werk­zaam­heid nog in kaart worden gebracht. We willen bekijken of en hoe goed het programma werkt en voor welke ouders en kinderen het ouderprogramma het meest geschikt is. We zijn daarom op zoek naar ouders die het programma als één van de eerste ouders (gratis) willen doorlopen en mee willen doen aan het onderzoek naar de werkzaamheid van het ouderprogramma.

Praktische info

Voor wie?

 • Heeft u een kind (4-12) jaar dat druk en/of opstandig gedrag vertoont?
 • Bent u op zoek naar technieken en tips voor de omgang met het gedrag van uw kind?
 • Meld u zich dan nu aan voor deelname aan het ouderprogramma! Ouders kunnen zich zelf bij ons aanmelden, maar ook behandelaren die het programma geschikt achten voor bepaalde ouders mogen graag contact met ons opnemen!

Wat houdt het onderzoek in?

 • U krijgt als één van de eerste ouders de mogelijkheid om gebruik te maken van het ouderprogramma en hiermee leert u handvatten aan voor de omgang met druk en/of opstandig gedrag van uw kind
 • U doorloopt het programma zelfstandig in vijftien weken
 • U wordt een aantal keer telefonisch benaderd voor een vragenlijst of voor een evaluatiemoment
 • U vult een aantal keer online vragenlijsten in
 • De leerkracht van uw kind vult tweemaal online een (korte) vragenlijst in (als u daar toestemming voor geeft).

Wanneer?

 • Er kan op korte termijn worden gestart, startdatum in overleg.
 • Sommige ouders kunnen direct van start gaan met het programma, andere ouders wachten vijftien weken en krijgen het programma dan aangeboden. Tot welke groep u behoort, wordt door loting bepaald.

Vrijwilliger bij het CJG Barneveld

“Een warm hart voor kinderen en hun gezin”

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vrijwilliger worden. Zinvol bezig zijn, sociale contacten opdoen, iets voor een ander betekenen, of zoals bij CJG@Home & CJG Connect: een hart voor gezinnen hebben en gezinnen een steuntje in de rug kunnen bieden. Het CJG Barneveld zoekt vrijwilligers en vrijwilligersgezinnen die het vrijwilligers­­team willen versterken.

1. CJG@Home (voorheen Home-Start)

Ieder gezin heeft weleens een periode dat het minder goed gaat. Misschien is er sprake van ziekte, echt­scheiding, zorg om de kinderen, weinig vrienden of familie in de buurt. Opvoeden kan dan pittig zijn. Het kan een opluchting zijn als iemand tijd heeft om naar je te luisteren, een handje helpt met praktische zaken of samen iets gezelligs met de kinderen doet. Vrijwilligers van CJG@Home bieden ondersteuning aan gezinnen met kinderen (0-18). Als vrijwilliger bezoek je 2 à 3 uur per week hetzelfde gezin bij hen thuis. Daarbij sta je naast ouders en zet je je eigen ervaring en kwaliteiten in voor andere ouders.

Een vrijwilliger van CJG@Home:

“Je bent vrijwilliger vanuit je moeder­schap. Persoonlijk leer ik ook veel van CJG@Home. Je komt vaak ik een hele andere leef­omgeving of cultuur en dat verrijkt je kennis en ervaring. Door er ‘gewoon wekelijks te zijn’, krijg je wederzijds vertrouwen. Ook door de gelijkwaardigheid van moeder/ouder en vrijwilliger. Voor een gezin de basis om vragen te stellen en voor de vrijwilliger om de vraag te (h)erkennen en de ervaring of kennis daarover te delen. De kracht van CJG@Home vind ik ook dat we ons focussen op wat goed gaat. Waar zit de kracht van een ouder en dat bevestigen. Dat geeft dat gezinnen kunnen genieten van hun kinderen en door het steuntje in de rug ook de lastige fases aankunnen.”

2. CJG Connect

Een druk jongetje… Een moeder die net geopereerd is… Een overbelast gezin… Zomaar een paar voorbeelden waar steun uit het netwerk goud waard is. Maar niet voor iedereen is een netwerk vanzelfsprekend. Het Centrum voor Jeugd en Gezin zoekt vrijwilligers en vrijwilligers­gezinnen die ondersteuning bieden aan gezinnen met kinderen (0-18 jaar) waar het netwerk ontbreekt en steun zeer gewenst is.

Vrijwilligers of vrijwilligersgezinnen van CJG Connect bieden ondersteuning door:

 • Kinderen naar school, sport of zwemles te brengen;
 • Kinderen een middag op te vangen, spelen, huiswerk maken of wat extra aandacht te geven;
 • Kinderen af en toe te laten logeren;
 • Als gezin optrekken met een ander gezin in de buurt;
 • Anders…

Aan de slag

Bij beide projecten kijken we met zorg welke vrijwilliger of welk vrijwilligersgezin passend is bij de vraag van het gezin. Vrijwilligers worden ondersteund door de coördinator; deze is beschikbaar voor vragen of begeleiding. Daarnaast organiseren we vrijwilligers­bijeenkomsten waar je andere vrijwilligers ontmoet en ervaringen deelt of waar een thema wordt besproken. De coördinator biedt persoonlijke begeleiding en is tussendoor bereikbaar.

Hoe word ik vrijwilliger?

Je kunt je als individuele vrijwilliger of als vrijwilligersgezin bij het CJG Barneveld aanmelden. Na je aanmelding neemt de coördinator contact op voor een kennismakingsgesprek bij je thuis. In dit gesprek bespreken we je motivatie, wensen, mogelijkheden en de werkwijze van het project waar je interesse naar uitgaat en of het bij jou of je gezin past. In overleg is het mogelijk om eigen jonge kinderen mee te nemen naar een gezin.

Als vrijwilliger…

 • heb je een warm hart voor ouders en kinderen
 • kun je voldoende tijd in je agenda maken om aandacht te geven
 • heb je contact met ouders op basis van gelijkwaardigheid
 • beschik je over een basis aan gespreksvaardigheden en kun je goed luisteren
 • ben je stabiel, praktisch en positief ingesteld
 • ben je betrouwbaar in je afspraken
 • doe je mee aan vrijwilligersbijeenkomsten
 • kom je in aanmerking voor een Verklaring Omtrent Gedrag
 • heb je de intentie voor minimaal een jaar beschikbaar te zijn
 • Vragen we bij CJG@Home ervaring als ouder en is het belangrijk dat je naast de ouder kunt staan en het niet overneemt
 • Heb je voor CJG@Home de intentie om minimaal 1 jaar beschikbaar te zijn

Als CJG bieden we…

 • een passende voorbereiding
 • begeleiding op maat van de coördinator
 • vrijwilligersbijeenkomsten waar je ervaringen met andere vrijwilligers kunt uitwisselen
 • themabijeenkomsten
 • een vergoeding voor de gemaakte reiskosten
 • een vrijwilligersovereenkomst

Contact

Enthousiast geworden en wil je je aanmelden als vrijwilliger bij het CJG? Of heb je vragen? Dan komen we graag met jou in contact:

Vrijwilligerswerk CJG Barneveld

Coördinator Ina van der Giessen (06-23411081) Coördinator Ingrid Davelaar (06-82532337) Adres Bouwheerstraat 52, 3772 AL Barneveld Telefoon 0342-414816 E-mail vrijwilligers@cjgbarneveld.nl

Ingrid Davelaar

Ina van der Giessen

CJG Barneveld

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld organiseert iedere week gratis inloopbijeenkomsten. Hebt u een vraag of opgroeien, opvoeden of gezins­onder­steuning? Kom gerust langs.

Gratis inloop Barneveld

Waar? CJG Barneveld, Bouwheerstraat 52

Wanneer? Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur

Gratis inloop Voorthuizen

Waar? Perron 16, Smidsplein 16

Wanneer? Woensdag van 8.30 tot 9.30 uur

Gratis inloop Kootwijkerbroek

Waar? Zorgkruispunt, Schoonbeekhof 3 (tegenover Kulturhus De Essenburcht)

Wanneer? Woensdag van 9.30 tot 11.30 uur