Jongerenwerker Novel Aaloul is ‘Meedoen Coach’

“Ik wil dat alle kinderen en jongeren kunnen meedoen”

De gemeente Barneveld, Be Active, de Jongerenraad en verschillende welzijnsorganisaties vinden het belangrijk dat ook de kinderen en jongeren met een kleine beurs kunnen meedoen met sport, cultuur, school en sociale activiteiten. Om dit te stimuleren wordt een ‘Meedoen Coach’ ingezet voor acht uur per week. Het gaat om een pilot van een jaar.

Jongerenwerker

Sinds 2012 werkt Novel Aaloul (26) als jongerenwerker bij de gemeente Barneveld en sinds dit jaar is hij ook Meedoen Coach. Novel is ruim 10 jaar actief in het jongerenwerk. “Tijdens mijn opleiding Sociaal Cultureel Werk heb ik stage gelopen bij Ontmoetings-centrum Bronveld en jongerencentrum Villa 29 aan de Nieuwe Markt. Vanaf de eerste week voelde ik me op mijn plek bij Villa 29. Ik ben daar ook als vrijwilliger gaan werken en organiseerde voor jongeren verschillende feesten en activiteiten zoals zaalvoetbaldagen.”


In het laatste jaar van zijn opleiding ging Novel al parttime als junior jongerenwerker werken bij de gemeente. Toen hij in 2013 zijn diploma haalde, werd hij fulltime jongerenwerker. “Een jongerenwerker werkt in de vrije tijd van de jongeren. Daarom heb ik geen van negen tot vijf mentaliteit. Ik werk gemiddeld drie avonden in de week en ben bijna altijd bereikbaar. En als Meedoen Coach moet ik misschien ook eens een keer mee naar een vereniging of instantie.” Novel vindt dat geen enkel probleem. “Ik voel me heel betrokken en mijn verantwoordelijkheidsgevoel gaat heel ver. Dat hebben mijn ouders mij meegegeven.”

Mijn rol als Meedoen Coach

“Veel jongeren in Barneveld kennen mij”, zegt Novel. “Dat is ontzettend leuk, maar ook erg belangrijk. Zeker als Meedoen Coach. In die rol richt ik me vooral op kinderen en jongeren tot een leeftijd van 18 jaar, die wat minder dan gemiddeld te besteden hebben. Daarom is signaleren een belangrijk aspect van het jongerenwerk. Ik heb heel veel mensenkennis en kan vaak inschatten in wat voor een situatie iemand zit. En elke situatie behandel ik bloedserieus. Het is echt maatwerk.”


Novel is dit werk gaan doen, omdat hij iets wil betekenen voor de maatschappij en de samenleving. “Sommige kinderen kunnen niet sporten, niet naar muziekles of niet mee met een schooluitje omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Ik ken de bestaande minimaregelingen waar het gezin een beroep op kan doen en kan helpen bij een aanvraag of doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie. Ook weet ik welke voorzieningen er al zijn waarmee ik een kind kan helpen om ergens aan mee te doen.”

Aan de hand nemen

Novel vertelt wat hij als Meedoen Coach nog meer kan doen. “Soms weten ouders niet hoe ze hun kind ergens voor moeten aanmelden. Het kan ook zijn dat er thuis of op school problemen spelen, waardoor een kind buiten de boot dreigt te vallen. Als Meedoen Coach kijk ik wat er nodig is en geef een extra steuntje in de rug. Zo kan ik bijvoorbeeld een kind een keer letterlijk aan de hand nemen om te zorgen dat hij of zij mee kan doen aan een activiteit.”


De Meedoen Coach valt onder het Be Active team van de gemeente Barneveld. “Dit team heeft goede contacten met verschillende verenigingen, culturele instellingen, welzijnsorganisaties en scholen. Be Active organiseert ook veel activiteiten voor jongeren én heeft verschillende materialen - zoals de sport- en spelbus - waar ik als Meedoen Coach gebruik van kan maken. Het maakt dus niet uit welke vraag ik krijg, want er zijn heel veel oplossingen om kinderen en jongeren te laten meedoen”, aldus Novel.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar of hun ouders kunnen een beroep doen op de Meedoen Coach door een e-mail te sturen naar meedoencoach@barneveld.nl of te bellen naar 14 0342.