Deelnemers gezocht voor Geschiedenisquiz!

Op donderdag 18 oktober organiseert het Gemeentearchief Barneveld in de Raadzaal van het gemeentehuis voor de veertiende keer de Barneveldse Geschiedenisquiz. We zijn op zoek naar teams van drie geschiedenisliefhebbers die zich in de strijd willen storten. Het evenement vindt plaats in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis, met als thema “Opstand”. Een deel van de dertig quizvragen zal te maken hebben met dit thema, dat op allerlei manieren kan worden uitgelegd.

De deelnemers worden getest op hun kennis van de vaderlandse en wereldgeschiedenis en natuurlijk van het verleden van de gemeente Barneveld. Het is niet voor niets de Barneveldse Geschiedenisquiz. U weet nu dus ongeveer wat voor soort vragen u kunt verwachten, maar de samenstellers zijn nog druk bezig met hun werk. De antwoorden worden beoordeeld door een deskundige en volstrekt onafhankelijke jury onder leiding van notaris Ingeborg Braun.


Vorig jaar werd de quiz gewonnen door een team van het Museum Nairac. Wie gaat de uitdaging aan? Het winnende team krijgt de wisseltrofee een jaar lang in het bezit en de permanente titel “Beste geschiedenis-kenner 2018”. In 2017 nam er een recordaantal van 16 teams deel aan de quiz. Dat smaakte naar meer! Wij hopen, dat ook dit jaar de Raadzaal weer goed gevuld is.


Aanmelding is mogelijk tot en met vrijdag 28 september via gemeentearchief@barneveld.nl. Het geschiedenisfeest begint om 19.30 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur via de ingang van het Raadhuis.

Kadaster digitaal te raadplegen

In de studiezaal van Gemeentearchief Barneveld is sinds kort de Kadaster Archiefviewer te raadplegen. Hierin zijn de historische gegevens uit acht verschillende kadastrale bronnen digitaal beschikbaar.


De gegevens in de Kadaster Archiefviewer lopen tot de jaren negentig van de 20e eeuw, toen het Kadaster overging van analoge naar een digitale boekhouding. Kadastraal onderzoek was niet eenvoudig. Het zoeken door de verschillende boeken met gegevens was vaak een hele klus. Met de Kadaster Archief-viewer kunt u zowel administratieve gegevens als kaartmateriaal van heel Nederland digitaal doorzoeken. Dit is voor het meeste historisch kadastraal onderzoek voldoende. Het kaartmateriaal is per perceel of groep percelen getekend.

Veluwedag

Op zaterdag 6 oktober 2018 is weer de Veluwedag, georganiseerd door de Vereniging Veluwse Geslachten. Traditiegetrouw begint deze om 09.30 uur in het gemeentehuis van Barneveld. Het gemeentearchief houdt op deze dag Open Huis.


Het thema van deze Veluwedag is beken en sprengen op de Veluwe. Hierover wordt een tweetal lezingen gehouden. Ing. Jan van de Velde zal, als voorzitter van de stichting Beken en sprengen op de Veluwe, het onderwerp behandelen. Henk Weltje zal in zijn lezing ingaan op de genealogieën van mensen die leefden van de beken en sprengen zoals molenaars. In het onderling contact en bij de stands kunnen genealogische gegevens worden uitgewisseld en adviezen worden ontvangen.


Net als vorig jaar is de lunch voor rekening van de vereniging. Als u de lunch wilt gebruiken, dient u zich hiervoor per e-mail (secretaris@veluwsegeslachten.nl) aan te melden. Eventueel kunt u zich ook telefonisch aanmelden of de stukken opvragen bij (voor-zitter: 06 - 52 222 758 of penningmeester: 06 - 49 613 517) tussen 18.30 en 19.30 uur.

Uit het archief: Jubileum Nairac


In 1866 vierde burgemeester Nairac zijn 25 jarig ambtsjubileum. In het familiearchief van Nairac zijn bijvoorbeeld deze stukken te vinden. In het eerste roept de burgemeester op om toch vooral een rustig en net feest te organiseren. En in het tweede stuk bedankt hij de bevolking van Barneveld voor alle felicitaties en blijken van waardering die hij heeft mogen ontvangen.

Uitnodiging om de burgemeester de hand te komen schudden

Bedankbrief aan de bevolking van Barneveld