Zorg voor dieren

Dierenambulance Putten-Barneveld, dierentehuis Levenslust en Amivedi werken nauw samen

Sinds 1 januari 2018 maakt de gemeente Barneveld gebruik van de diensten van de nieuwe Stichting Dierenambulance Putten-Barneveld. De dierenambulance wordt ingezet voor de hulpverlening aan (gewonde) zwerfdieren, het verwijderen van dode dieren in de openbare ruimte en het vervoer van gevonden huisdieren, honden en katten naar dierentehuis Levenslust. De registratie van vermiste en gevonden dieren is in onze gemeente geregeld via Amivedi.

Dirk Klein, teamleider veiligheid, vergunningen & toezicht is vanuit de gemeente Barneveld betrokken bij de samenwerking met de nieuwe dierenambulance. “Een belangrijk aspect van de samenwerking tussen dierenambulance Putten-Barneveld, dierentehuis Levenslust en Amivedi is dat vermiste en gevonden huisdieren snel weer met hun eigenaar worden herenigd. Gelukkig weten onze inwoners de dierenambulance Putten-Barneveld steeds beter te vinden. En ook de hulpverleningsdiensten verwijzen naar hen door.”

Het hangbuikzwijn dat midden in de nacht is gevonden.

COR LUBBERS

Dierenambulance
Putten-Barneveld


Stichting dierenambulance Ermelo-Harderwijk bestaat al meer dan 25 jaar en is per 1 januari 2018 uitgebreid met de Stichting dierenambulance Putten-Barneveld. Cor Lubbers is de drijvende kracht en tevens voorzitter van beide stichtingen. “We rijden met twee ambulances voor de plaatsen Terschuur, Zwartebroek, De Glind, Barneveld, Voorthuizen, Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Garderen en Putten. Evelien Koudijs is de vaste chauffeur op de dieren-ambulance Putten-Barneveld. Naast Evelien hebben we een team van tien zeer betrokken vrijwilligers. Maar we kunnen echt nog veel meer vrijwilligers gebruiken voor dierenambulance Putten-Barneveld hoor”, zegt Cor er meteen achteraan.


Dierenambulance Putten-Barneveld is 24 uur per dag bereikbaar. “Ons werk gaat dag en nacht door en we maken van alles mee. Evelien en ik hebben een keer midden in de nacht een hangbuikzwijn uit een bos gehaald. Ik heb zelf bij een ongeval gewonde honden uit een auto moeten halen, terwijl er ook mensen zwaargewond waren. Dan moet je je echt focussen op de dieren, want de andere hulpdiensten zijn er voor de mensen.” Af en toe moeten Cor en Evelien zwaargewonde dieren van het wegdek ‘schrapen’. Dat vinden ze minder leuk om te doen, zeker als het dier gilt van de pijn. “Maar ook dat hoort bij ons werk”, vindt Cor. “En als we weten dat er zijn kinderen in beeld zijn, wordt een dode kat zelfs gewassen, gefohnd en netjes opgebaard. Zo kunnen kinderen rustig afscheid nemen en voorkomen we dat ze een trauma krijgen.”


“De samenwerking met Amivedi en dierentehuis Levenslust is top”, zegt Cor enthousiast. “Van elk gevonden huisdier sturen we meteen een foto naar Amivedi. Want hoe sneller een hond of een kat op hun website wordt geplaatst, hoe sneller de eigenaar kan worden gevonden. Gechipte dieren kunnen we sowieso direct bij de eigenaar terugbrengen. Onbekende katten en honden brengen we naar dierentehuis Levenslust en voor alle andere dieren hebben we vaste opvangadressen. Vogels vangen we zelf op. Als ze een gebroken pootje of een wondje hebben, krijgen ze antibiotica en verzorging. Een klein vogeltje moet bijvoorbeeld om de twee uur eten hebben, anders gaat hij gewoon dood.”


Dieren die heel erg gewond zijn, brengt Cor meteen naar de dierenarts. “Ik ga dan vaak zelf mee en daardoor kan ik inmiddels goed inschatten wat er met een dier moet gebeuren. Als we een dier zelf kunnen verzorgen, scheelt dat dierenartskosten. Die kosten rijzen echt de pan uit. We hebben daarnaast namelijk ook kosten voor brandstof en verzekeringen. Gelukkig werken we voor 100% met onbetaalde vrijwilligers en hoeven we niets over te houden aan het einde van het jaar. Maar omdat we vooral afhankelijk zijn van donateurs en giften, gaan we dit jaar wel duizenden euro’s tekort komen. Toch vind ik dat we nu moeten investeren, want we willen allemaal dat dit slaagt”, aldus Cor.

MONIQUE KOK

Dierentehuis Levenslust


Levenslust is opgericht in 1984. Monique Kok en Arie van Schaijk werken er al 20 jaar samen. Zonder Arie geen asiel”, lacht Monique. “We willen samen met onze vijf vaste vrijwilligers de beste zorg geven aan alle honden en katten die bij ons binnengebracht worden. Gevonden dieren zonder eigenaar worden nagekeken door de dierenarts, ingeënt, ontwormd en gechipt. Als de dieren na 14 dagen niet worden opgehaald door de eigenaar, dan zoeken we een nieuw baasje.” Maar dat gebeurt volgens Monique gelukkig steeds minder.


Monique komt uit de zorg. Ze werkte bij De Heygraeff in Woudenberg, een dagcentrum voor mensen met een beperking. Na een operatie aan haar schouder kon ze dat werk niet meer doen en is bij het dierenasiel terecht gekomen. “Honden waren toendertijd mijn hobby en dat is nu mijn werk geworden. Je moet dit werk wel erg leuk vinden om te doen en niet je uren tellen. Dat kan met dieren niet. Dieren hebben elke dag eten en verzorging nodig en honden moeten worden uitgelaten.” Om de kosten van het asiel, zoals voer, personeel en huisvesting, te dekken heeft Levenslust ook een dierenpension (Crumselaer).


“Sinds 1 januari werken we samen met de nieuwe dierenambulance Putten-Barneveld en dat gaat super goed. Amivedi speelt een heel belangrijk rol in het geheel. Ellen Venema van Amivedi is bijvoorbeeld ontzettend goed in linkjes leggen en dat doet ze al heel veel jaar. Het komt dus vaak voor dat Ellen al direct de eigenaar heeft als we een melding doen. Ik vind een goede samenwerking echt heel erg belangrijk. Niet alleen voor de dieren maar vooral voor de eigenaren. Die weten nu waar ze hun vermiste huisdier kunnen vinden en ze hoeven niet dagen te lopen zoeken.”

Dierentehuis Levenslust.

ELLEN VENEMA

Amivedi


Amivedi bestaat dit jaar 85 jaar. Sinds 1933 registreert Amivedi alle huisdieren die als vermist worden opgegeven of die gevonden zijn. De organisatie heeft 110 meldpunten in Nederland en er werken 140 vrijwilligers. Ellen Venema is een van die vrijwilligers. Ze werkt al 16 jaar met veel enthousiasme voor het meldpunt Barneveld / Nijkerk / Voorthuizen en 36 jaar voor meldpunt Harderwijk. Ze is ook coördinator van het landelijke 0900 nummer van Amivedi.


“Ik heb voor dit werk gekozen omdat ik het heel leuk vind om met mensen om te gaan. Natuurlijk vind ik het ook fijn om dieren weer bij de eigenaar terug
te brengen. En de dank die je krijgt als een huisdier wordt teruggevonden, maakt mijn werk extra bijzonder.”Volgens Ellen is er in de loop der jaren wel wat veranderd en de werkwijze. “Vroeger kreeg ik vaak telefoontjes over vermiste of gevonden huisdieren. Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Mensen kunnen zelf per e-mail of via de website www.amivedi.nl melding maken van een vermist of gevonden huisdier. Ik controleer en accordeer alle meldingen en zorg dat deze binnen 24 uur op de website staan.”


Ellen vindt dat de samenwerking met de nieuwe dierenambulance Putten-Barneveld en dierentehuis Levenslust heel goed gaat. ”Wat ik hierbij heel belangrijk vind, is dat niemand zich beter of meer voelt dan de ander. We zijn allemaal vrijwilligers en houden ons aan bepaalde regels. Bovendien hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen en dat is gevonden en vermiste dieren zo snel mogelijk weer bij de eigenaar krijgen. Daarom hebben we hele korte lijnen met elkaar. Doordat dierenambulance Putten-Barneveld en dierentehuis Levenslust alles direct melden aan Amivedi - bijvoorbeeld met een foto via WhatsApp - zijn veel dieren nu snel weer terecht.”