Vragen over opgroeien,
opvoeden of gezinsondersteuni
ng

CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld is gevestigd aan de Bouwheerstraat 52 in Barneveld en is hét adres voor iedereen met vragen over opgroeien, opvoeden en gezinsondersteuning. U kunt er terecht zonder verwijzing van gemeente of huisarts. Maak een afspraak (0342-414816) of kom langs tijdens één van de drie gratis inloopbijeenkomsten. Het CJG Barneveld organiseert verschillende cursussen, workshops en lezingen. De komende maanden staan de volgende activiteiten op het programma.

CURSUS


Cursus Anders Denken, Handiger Doen

De cursus ‘Anders Denken, Handiger Doen’ is een aanbod van vijf avonden voor ouders en verzorgers van pubers met druk en chaotisch gedrag. Deelnemers aan de cursus leren denken in mogelijkheden als het om opvoeden gaat. Zij leren oplossingsgericht kijken en handelen in situaties die lastig zijn in de omgang met het gedrag van hun kind. Niet de verklaringen van al die problemen staan centraal, maar de wensen voor de toekomst.


Praktische informatie

Data: 6 en 30 oktober, 13 en 27 november en 11 december 2018

Tijd: Inloop: 19.00 uur / Cursus: 19.30-21.30 uur

Waar? CJG Barneveld, Bouwheerstraat 52, 3772 AL Barneveld (1e verdieping)

Toegang: € 15,- (materiaalkosten)

Aanmelding: Via www.cjgbarneveld.nl

Informatie: Kijk op de website of bel: 0342-414816

CURSUS


Billy Boem (Voor kinderen)

Billy Boem is een kinderclub voor jongens en meisjes tussen 8 en 12 jaar die thuis veel spanningen meemaken. Dat kan doordat jouw vader of moeder vaak ziek en moe is, dat je ouders niet meer bij elkaar wonen of dat er thuis vaak ruzie is. Iedereen komt dat natuurlijk weleens tegen in zijn leven, maar als het langer duurt, kun je daar best last van hebben. Alle kinderen die naar Billy Boem komen, hebben daar al langer mee te maken. Soms is het moeilijk om hierover met je vader of moeder te praten, omdat je weet dát ze het al niet zo makkelijk hebben. Bij Billy Boem merk je dat je niet de enige bent die het soms moeilijk heeft. En dat het fijn is dat je elkaar begrijpt en dat je niet alles uit hoeft te leggen.


Praktische informatie

Data: 4, 10 en 18 okt.; 1, 8, 15, 22 en 29 nov.; 6 en 13 dec 2018

Tijd: 15.30-17.00 uur

Locatie: Villa 29, Nieuwe Markt (naast De Veluwehal)

Toegang: Gratis

Aanmelding: Via www.cjgbarneveld.nl o.v.v. naam en “Billy Boem”

Informatie: CJG Barneveld tel. 0342-414816 of info@cjgbarneveld.nl

CURSUS


Oudercursus “Samengesteld”

Een cursus voor ouders van samengestelde gezinnen. Een samengesteld gezin geeft veel uitdagingen, en biedt kansen in het vinden van een nieuwe balans, rust en geluk. In drie avonden bespreken we met elkaar wat het voor jezelf, je partner en je kinderen betekent om in een nieuw, samen-gesteld, gezin verder te gaan. We bieden informatie waardoor je meer oog krijgt voor de situatie en hoe die verschillend kan zijn voor alle gezinsleden. We kijken naar wat wel en niet werkt en wisselen met elkaar ervaringen uit. Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met Stimenz.


Praktische informatie

Data: 1, 15 en 29 oktober 2018

Tijd: 19.30-21.30 uur

Locatie: Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld, Bouwheerstraat 52, Barneveld

Toegang: € 15,- (materiaalkosten)

Aanmelding: Via www.cjgbarneveld.nl

Informatie: Kijk op de website of bel: 0342-414816

CURSUS


Cursus Gescheiden Opvoeden

Hoe kan je je kinderen goed begeleiden rondom de scheiding en hoe ga je om met hun emoties en je eigen emoties? Hoe kan je de communicatie met je ex-partner verbeteren? De groepstraining Triple P Gescheiden Opvoeden is bedoeld voor alle ouders uit de gemeente Barneveld die te maken hebben met een (recente) scheiding en de gevolgen die een scheiding met zich mee brengt.


Praktische informatie

Data: 5 en 12 oktober, 2, 16 en 30 november 2018

Tijd: 9.30 tot 11.30 uur

Deelnemers? Maximaal 10 deelnemers

Waar? CJG Barneveld, Bouwheerstraat 52, 3772 AL Barneveld (1e verdieping)

Toegang: € 10,- (materiaalkosten; als de kosten een belemmering voor u zijn, vragen wij u dit met ons te delen, zodat we samen een passende oplossing kunnen vinden)

Aanmelding: Via www.cjgbarneveld.nl
(of 0342-414816)

Informatie: Saskia van Gils: svangils@cjgbarneveld.nl of Christina den Boer: c.denBoer@stimenz.nl

CURSUS


Spel- en praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders

Een echtscheiding is ingrijpend. Juist voor kinderen. Want zij worden opeens geconfronteerd met ouders die niet meer bij elkaar wonen. Dat kan leiden tot veel verdriet, verwarring, angst of boosheid. Het is vaak ook moeilijk te begrijpen. CJG Barneveld en Elan Barneveld organiseren de Spel- en praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders. Ze leren om de situatie te verwerken en om met de veranderingen om te gaan.


Praktische informatie

Wanneer? 2, 9, 16 en 30 okt, 6, 13, 20 en 27 nov 2018 van 15.30 tot 16.45 uur

Waar? Elan Barneveld, Amersfoortsestraat 18, Barneveld

Voor wie? Kinderen van 9 t/m 12 jaar

Kosten? Eigen bijdrage van € 10,-.

Aanmelden? Via www.cjgbarneveld.nl of telefonisch via 0342-4148166

CURSUS


Sterke stellen, want samen is meer dan alleen

Samen is meer dan alleen. ‘Samen’ is iets waaraan wij mensen allemaal behoefte hebben. Toch kan ‘samen’ soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Of het nu de relatie met je partner is, of die met je kinderen. Je ouders of je buren, op je werk, overal waar mensen samen zijn, kan het soms ingewikkeld zijn. Relaties moet je onderhouden, maar hoe doe je dat?


Praktische informatie

Aanmelden kan tot 1 november 2018. De bijeenkomsten zijn op 21 november en 12 december 2018 en 23 januari 2019. De locatie is Lunchroom “Bij Ilse” in Barneveld en de kosten bedragen € 40,- per persoon. Belangstelling? Geef u op via info@elanbarneveld.nl.

CJG CONNECT

Een warm hart voor kinderen en hun gezin

Een druk jongetje, een stil kind, een moeder die net geopereerd is of een overbelast gezin… Zomaar een paar voorbeelden waar steun uit het netwerk goud waard is. Maar niet voor iedereen is een netwerk vanzelfsprekend. Het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld zoekt vrijwilligers en vrijwilligersgezinnen die ondersteuning bieden aan kinderen (0-14 jaar) waar zo’n netwerk ontbreekt en steun zeer gewenst is.

Wat doe je als vrijwilliger(sgezin)?

Als vrijwilliger bied je ondersteuning door een kind (wat) extra aandacht te geven door samen naar de bibliotheek te gaan, te voetballen, samen naar het bos te gaan, bij je thuis huiswerk te maken of een spelletje te doen. Soms gaat het om het tijdelijk brengen of ophalen van een kind naar school of zwemles. Als gezin kan je ook ondersteuning bieden door één of meer kinderen bij jou te laten logeren.


Als vrijwilligersgezin kan je ook een positieve bijdrage leveren aan een gezin in de buurt dat geen netwerk heeft. De invulling van dit contact geven jullie als beide gezinnen samen aan.
Je kunt bijvoorbeeld de kinderen van het gezin bij jou laten spelen, een keertje met elkaar eten of samen een activiteit doen. Hierdoor wordt het netwerk vergroot en levert het een positieve bijdrage aan een stabieler (gezins)leven. De coördinator begeleidt dit contact voor de duur van maximaal 1 jaar. Het contact tussen de gezinnen hoeft na dit jaar niet te stoppen.

Hoe gaat dat in z’n werk?

We kijken zorgvuldig welke vrijwilliger of welk vrijwilligers-gezin past bij het gezin of het kind dat ondersteuning vraagt. In een eerste ontmoeting worden gezin en vrijwilliger aan elkaar voorgesteld en wordt samen met de coördinator gekeken of er een klik is. Daarna is er regelmatig contact
met het kind of het gezin. De frequentie van dit contact is afhankelijk van de ondersteuningsvraag.


Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je als individuele vrijwilliger of als vrijwilligersgezin bij het CJG Barneveld aanmelden. Na je aanmelding neemt de coördinator contact op voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we je motivatie, wensen, mogelijkheden en werkwijze van het project én of het bij jou of je gezin past. In overleg is het mogelijk om eigen jonge kinderen mee te nemen naar een gezin.

Als vrijwilliger…

 • heb je een warm hart voor ouders en kinderen
 • kun je voldoende tijd in je agenda maken om aandacht te geven
 • heb je contact met ouders op basis van gelijkwaardigheid
 • beschik je over een basis aan gespreksvaardigheden
 • ben je stabiel, praktisch en positief ingesteld
 • ben je betrouwbaar in je afspraken
 • kom je in aanmerking voor een Verklaring Omtrent Gedrag
 • heb je de intentie voor minimaal een jaar beschikbaar te zijn


Als CJG bieden we…

 • een passende voorbereiding afhankelijk van de vraag
 • begeleiding op maat van de coördinator
 • themabijeenkomsten
 • een vergoeding voor de gemaakte reiskosten
 • een vrijwilligersovereenkomst

Contactinformatie

Wil je je aanmelden als vrijwilliger(sgezin) bij het CJG? Of heb je vragen? Dan kom ik graag met je in contact! Hieronder lees je waar op dit moment behoefte aan is.


Contactgegevens:

Ina van der Giessen

Coördinator CJG Connect

CJG Connect is op zoek naar de volgende vrijwilligersgezinnen

Vrijwilliger voor 11-jarige jongen zodat hij kan meedoen met gymles


Een enthousiaste vrijwilliger wordt gevraagd voor een 11-jarige jongen zodat hij mee kan doen met de gymles. Vind jij het leuk om op donderdag van 13.30-14.45 uur, samen met de leerkracht, een groep 8 van “De Bron” in Barneveld te begeleiden met de gymles? Je maakt het hiermee mogelijk dat een klasgenoot, met epilepsie, ook mee kan doen met de gym-activiteiten. Voor je het weet, doe je zelf ook mee met de gymles :-). Ook als je niet iedere donderdag beschikbaar bent, kom ik graag met je in contact.

Vrijwilliger om twee kinderen naar zwemles te begeleiden


Voor een jongen van 10 en een meisje van 6 zoeken we een vrijwilliger die deze kinderen naar zwemles kan begeleiden. Moeder is alleenstaand en al langere tijd overbelast. Het netwerk van dit gezin is erg klein en kan hierin niet ondersteunen. De zwemles is op dinsdag van 17.45-18.30 uur en op vrijdag van 18.15-19.00 uur. Ook als je maar één van de avonden met de kinderen mee kunt gaan, kom ik graag met je in contact.

Gezin zoekt een ‘opa en oma’ in de buurt


Voor een gezin met 3 jongens (5-9-11) zijn we op zoek naar een vrijwilliger(echtpaar), die tijd en aandacht heeft voor een gezin in de buurt. De kinderen hebben verschillende hobby’s; de een houdt van muziek maken en knutselen, de ander van een spelletje en de jongste is graag buiten en fietst veel. Het gezin maakt een pittige tijd door en het netwerk is ontoereikend. Het gezin woont in Barneveld. Voor de kinderen en ouders zou het erg fijn zijn om met iemand in contact te komen die langs kan komen voor een kopje koffie of een keer iets met één van de kinderen ondernemen, bijvoorbeeld naar een speeltuin te gaan, te fietsen of gewoon een spelletje te doen.


Tijdstip en frequentie van de contacten zijn in overleg, maar de voorkeur gaat uit naar een zaterdag, af te wisselen met een doordeweekse dag. Heb je een warm hart voor kinderen en tijd om hun netwerk, voor een periode, te vergroten? Ook als je geen opa of oma bent maar je wel iets voor dit gezin kan betekenen kom ik graag met je in contact.

WEEK VAN DE OPVOEDING

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 oktober 2018 besteedt het CJG Barneveld op verschillende manieren aandacht aan de Week van de Opvoeding. Elders in deze Barneveld Uitgelicht vindt u het complete overzicht met alle activiteiten. Zeer de moeite waard!

Gratis inloopbijeenkomsten van het CJG Barneveld

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld organiseert iedere week gratis inloopbijeenkomsten. Hebt u een vraag of opgroeien, opvoeden of gezinsondersteuning? Kom gerust langs.

Barneveld

Waar? CJG Barneveld, Bouwheerstraat 52

Wanneer? Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur

Voorthuizen

Waar? Perron 16, Smidsplein 16

Wanneer? Woensdag van 8.30 tot 9.30 uur

Kootwijkerbroek

Waar? Zorgkruispunt, Schoonbeekhof 3 (tegenover Kulturhus De Essenburcht)

Wanneer? Woensdag van 9.30 tot 11.30 uur