Schaapskooi Barneveld wordt in oude glorie hersteld

Wethouder André van de Burgwal heeft het startsein gegeven voor de restauratie van de monumentale schaapskooi aan de Achterveldseweg 41 in Barneveld.

Initiatiefnemer en eigenaar van de schaapskooi, de familie W. Lanser heeft hiervoor subsidie ontvangen van de gemeente Barneveld en de Provincie Gelderland vanuit de regeling Functioneel gebruik erfgoed. Ook draagt de familie zelf een deel van de kosten bij. Deze subsidies zijn bestemd voor het opknappen en verduurzamen van ons gebouwde erfgoed zoals molens en kerken.


Cultureel Erfgoed

Het achterliggende idee van Cultureel Erfgoed is dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de openstelling van de verduurzaamde monumenten. De eigenaren kunnen hieraan zelf een nieuwe bestemming geven voor het publiek. Voorop staat dat het erfgoed zijn cultuurhistorische waarde behoudt en ten goede komt aan de verbetering van de omgeving. In Barneveld gaat het om het prachtige buitengebied met vele historische erven. In 1832 stonden er in Barneveld meer dan 200 schaapskooien. Hoe is dit mooie project tot stand gekomen?

De familie Lanser aan het woord

Hoe wisten jullie van de subsidie mogelijkheid af?

“In mei 2016 hebben wij de boerderij met schaapskooi gekocht. We wisten dat het om een gemeentemonument ging met mogelijk een subsidie voor restauratie. Dat laatste was hard nodig. Er was sprake van achterstallig onderhoud. Vooral het riet zag er niet uit. De schaapskooi was op dat moment van latere zorg. Eerst moest de boerderij worden verbouwd. Begin 2017 zijn we verhuisd. De grote verbouwing was klaar, maar er was nog het nodige af te werken. In 2018 zijn we ons gaan verdiepen in het opknappen van de schaapskooi. Ook naar aanleiding van een bijeenkomst van de gemeente Barnveld voor monumenten eigenaren”.


Was er een draaiboek voor de restauratie?

“We hadden eigenlijk totaal geen idee waar we aan begonnen en welke weg we hadden te gaan. De eerste contacten met de commissie waren zeer prettig en informatief. De adviseur Monumenten van de gemeente Barneveld, mevrouw Damstra, heeft ons goed op weg geholpen. Ondertussen hadden we een rapport op laten stellen door de Monumentenwacht Gelderland over de staat van de schaapskooi en de te herstellen punten. Helaas is er echter geen draaiboek voor dit soort dingen en moesten we wel het nodige zelf zien uit te zoeken. Zo kwamen we er bij toeval achter dat er subsidies bij de Provincie Gelderland te vinden zijn. Daar bleek er een subsidie te bestaan voor restauratie van Cultureel Erfgoed. Voor de subsidieaanvraag van de Provincie moest er worden ingeloot. Je kunt wel raden hoe blij we waren dat wij tot de gelukkigen hoorden!”


Samen sta je sterker

“We hebben veel zelf maar ook in samenwerking met de gemeente gedaan. Echter helemaal alleen kan je dit niet. Daarom hebben we een bouwkundig adviseur ingeschakeld van Huis en Erfgoed. Ook hebben we een aannemer gevonden die gespecialiseerd is in restauratieprojecten”.


Terug in de tijd

“Na ruim een jaar voorbereiding kunnen we nu starten met de restauratie van de schaapskooi. Tijdens het leegruimen van de schaapskooi kwamen we tot een hele leuke ontdekking over het bouwjaar. Op een balk kwamen we de initialen van – waarschijnlijk - de timmerman tegen en het jaar 1803. Dit was tot nu toe nog onbekend en de schatting was van rond 1850”.


Hoe nu verder?

“De schaapskooi wordt in oude glorie hersteld. De oplevering van de schaapskooi is medio februari 2020 en wordt dan opgeluisterd met een officiële onthulling. Ook denken we al na over de openstelling voor het publiek. Hiervoor lopen we met een aantal ideeën in ons hoofd rond, uiteenlopend van verhuren als vergaderruimte tot een klein theatertje voor de kleinkunst/(klassieke)muziek. Maar dat zijn nog dromen waar je ons voorlopig niet aan kunt houden”, lacht de familie Lanser.