17 maart 2021: Tweede Kamerverkiezingen

17 maart 2021: Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus neemt de gemeente Barneveld maatregelen om ervoor te zorgen dat u uw stem veilig kunt uitbrengen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de Tweede Kamerverkiezingen en hoe u veilig uw stem kunt uitbrengen.

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus neemt de gemeente Barneveld maatregelen om ervoor te zorgen dat u uw stem veilig kunt uitbrengen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de Tweede Kamerverkiezingen en hoe u veilig uw stem kunt uitbrengen.

Veilig stemmen

Vanwege het coronavirus worden er maatregelen genomen, zodat u op een veilige manier kunt stemmen. Het is in alle stembureaus mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Er wordt goed geventileerd en er zijn beschermingsmiddelen aanwezig, zoals mondkapjes, kuchschermen en wachtstippen op de vloer. Daarnaast zijn er op 15 en 16 maart extra stemdagen voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Als u 70 jaar of ouder bent, kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing uw stem ook per brief uitbrengen. Het is ook mogelijk om iemand te machtigen om uw stem uit te brengen. Hoe u dat doet staat achter op uw stempas.

Gezondheidscheck verplicht

Gaat u in een stemlokaal stemmen, dan moet u van tevoren een gezondheidscheck doen. Deze check bestaat uit enkele vragen over het coronavirus. U heeft deze gezondheidscheck bij uw stempas ontvangen. Doe de gezondheidscheck op de dag dat u gaat stemmen.

Wist u dat?

 • Er 39 stemlocaties zijn in de gemeente Barneveld?
 • 350 vrijwilligers helpen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen?
 • Er ongeveer 850 18+-ers zijn die voor het eerst mogen stemmen?
 • Er heel veel potloden zijn besteld? U mag het potlood meenemen naar huis als u dat wilt.
 • Er 44.000 kiesgerechtigden zijn in de gemeente Barneveld?

Stemmen voor kwetsbare inwoners op 15 en 16 maart

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 zijn in de gemeente Barneveld een aantal stemlokalen geopend voor kiezers met een kwetsbare gezondheid. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld kwetsbare ouderen en volwassenen met onderliggende ziektes. Op maandag 15 maart 2021 en dinsdag 16 maart 2021 zijn de volgende stembureaus geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur voor kwetsbare groepen:

 • Gemeentehuis ingang ‘Oude Raadhuis’, Raadhuisplein 1 in Barneveld
 • Gereformeerde Gemeente in Nederland ‘De Hoeksteen’, Vellerselaan 1 in Barneveld
 • Kerkelijk Centrum Bethabara, Van den Berglaan 79 in Voorthuizen
 • Kerkelijk gebouw Eben-Haëzer, Veluweweg 84 in Kootwijkerbroek

Briefstemmen voor inwoners die 70 jaar zijn of ouder

Bent u 70 jaar of ouder? Dan heeft u een briefstempakket ontvangen. In een bijsluiter wordt uitgelegd hoe u uw stem per brief kunt uitbrengen. Gaat u stemmen per brief? Zorg ervoor dat uw briefstem voor woensdag 17 maart 21.00 uur aankomt. Doe uw briefstem daarom uiterlijk vrijdag 12 maart voor 17.00 uur in een van de brievenbussen van PostNL of lever hem uiterlijk voor woensdag 17 maart voor 21.00 uur in bij het afgiftepunt in het gemeentehuis. Wilt u uw stem liever uitbrengen in een van de stemlokalen? Neem dan uw stempluspas en uw legitimatiebewijs mee.

Iemand anders voor u laten stemmen

Wilt u iemand anders voor u laten stemmen? U heeft daarvoor een volmacht nodig. Een volmacht kunt u op twee manieren regelen.

 1. Machtigen met uw stempas Vul op de achterkant van uw stempas de gegevens in van de persoon die voor u gaat stemmen. Zet uw handtekening. Laat de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) ook de achterkant van uw stempas ondertekenen. Geef uw volledig ingevulde en ondertekende stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee aan de persoon die voor u gaat stemmen. Dit identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag maximaal 3 volmachten tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Let op: u mag de volmacht niet invullen op een stembureau en de volmacht daar aan iemand anders geven. Vul de achterkant van uw stempas dus van tevoren in.
 2. Schriftelijke volmacht Vraag een schriftelijke volmacht aan als u iemand anders wilt laten stemmen die niet in dezelfde gemeente woont. Het formulier dat u hiervoor nodig heeft, vindt op www.barneveld.nl/verkiezingen. Vul het formulier in en onderteken het. Het formulier moet vrijdag 12 maart voor 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. Dat kunt u als volgt doen: Stuur het formulier per post naar: Gemeente Barneveld, t.a.v. Bureau Verkiezingen, Postbus 63, 3770 AB Barneveld. U kunt het formulier ook inleveren bij de balie van de gemeente. De volmacht wordt naar het adres gestuurd van degene die voor u gaat stemmen. Degene die voor u gaat stemmen hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen bij het stemmen.

Stemmen in een andere gemeente

Wilt u in een andere gemeente stemmen dan waar u woont? Vraag dan een kiezerspas aan. Met een kiezerspas kunt u in heel Nederland stemmen. Na het aanvragen van een kiezerspas kunt u alleen met deze kiezerspas stemmen. U krijgt geen nieuwe pas als deze zoek raakt. Via de website www.barneveld.nl/verkiezingen kunt u een kiezerspas aanvragen.

Overzicht stembureaus gemeente Barneveld

Wilt u weten waar u uw stem kunt uitbrengen? Op de website www.barneveld.nl/verkiezingen vindt u een overzicht van alle stemlocaties. De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.

Meer weten?

Kijk voor alle informatie op www.barneveld.nl/verkiezingen.