Hulp vragen voor het oplossen van mijn schulden:

'Had ik het maar veel eerder gedaan!'

Sara de Vries (begin 30) woont in Barneveld en heeft de afgelopen drie jaar ervaren hoe het is om met hulp van de gemeente weer orde in haar financiële zaken te krijgen. Ze doet haar verhaal, omdat ze het iedereen gunt om zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. En soms lukt dat nu eenmaal alleen nog maar met behulp van anderen.

Hoe het begon Sara heeft een chronische ziekte en heeft daardoor geen betaald werk. Toen ze 18 werd en zelf verantwoordelijk werd voor haar geld, ontstond er een impulsief patroon van uitgaven. Sara: ”Ik stelde geen goede prioriteiten. Het kopen van die ene leuke broek vond ik belangrijker dan bijvoorbeeld het betalen van vaste lasten. Door mijn ziekte is het moeilijk om een vaste baan te vinden en zo mijn inkomen te verhogen. En vanuit mijn jeugd is mij nooit geleerd om zuinig met mijn geld om te gaan, of te sparen. In het begin had ik maar een paar achterstallige betalingen. Maar als je 15 jaar lang zo leeft, lopen de schulden enorm op. Ik had een steen in mijn buik als de postbode kwam; ik was altijd bang voor weer nieuwe aanmaningen of dreigementen van deurwaarders.”

De stap gezet Na 15 jaar kreeg Sara een andere woning. “Ik maakte allemaal leuke plannen voor een mooi leven in mijn nieuwe huis. Daar gingen mijn ogen pas goed open. Door mijn leefpatroon en mijn lage inkomen, ontstonden er huurachterstanden. Zelfs zo erg dat ik bijna uit mijn woning werd gezet. Natuurlijk zeiden mensen wel eens tegen me, dat ik hulp kon zoeken bij de gemeente. Maar dat voelde voor mij als falen. Alsof ik het allemaal zelf niet kon. Er was schaamte, want om je heen hoor je altijd verhalen dat iedereen het zo goed voor elkaar heeft. Ik zonk zo diep in mijn schulden, dat ik uiteindelijk echt niet meer wist hoe ik er ooit uit moest komen. Toen de bodem was bereikt, klopte ik toch bij de gemeente aan. Had ik dat maar veel eerder gedaan!”

Oorzaken van schulden

Soms zijn schulden te wijten aan het handelen van de mensen zelf. Maar vaak verandert een financiële situatie door gebeurtenissen in het leven. Dat kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld bij:

  • Verhuizing
  • Geboorte van een kind
  • Het verlies van een baan
  • Ziekte
  • Relatiebreuk of scheiding
  • Een overlijden

Op weg naar zuinig en schuldenvrij In principe blijf je bij het oplossen van schulden zo veel mogelijk zelf verantwoordelijk voor je geld. Sara: ”Maar in mijn geval paste beschermings-bewind het best. Dat betekende dat een bewindvoerder mijn geld beheerde. Mijn bewindvoerder betaalde de vaste lasten en de aflossing, terwijl ik een vast bedrag aan leefgeld kreeg. In het begin moest ik er niet aan denken. Maar na gesprekken kwam ik toch wel tot de conclusie dat dit voor mij het best zou helpen. Dus heb ik die keuze gemaakt. Toen merkte ik pas wat een rust het bracht, dat er geen rekeningen meer door mijn brievenbus kwamen. Er viel een last van me af. En eigenlijk was het prima te doen om van mijn weekgeld te leven. In eerste instantie gaf ik het geld meteen uit als een soort zakgeld. Maar dan had ik geen geld meer over om noodzakelijke dingen te kopen. Gaandeweg leerde ik hoe fijn het is als je een buffertje hebt. Dan gaf ik soms een week helemaal niets uit en kon ik de week erna bijvoorbeeld twee pakken koffie kopen in een aanbieding, in plaats van 1 relatief duur pak en een paar weken later opnieuw 1 duur pak. En door op die manier met mijn geld om te gaan, hield ik steeds een beetje over. Natuurlijk, ik moest zuinig doen. Maar daar was niks mis mee. En eigenlijk doe ik dat nu nog steeds, ook al heb ik inmiddels iets meer te besteden.”

Hoe Sara het heeft ervaren Sara: ”Mijn contactpersoon bij de gemeente vond ik in het begin wel streng. Hij zei waar het op stond en ik vond kritiek niet leuk. Ik vond het confronterend. Maar ik had dit nodig. Langzaam maar zeker kwam het inzicht dat ik het ook anders kon doen. Ik kreeg er steeds meer vertrouwen in dat hij me echt graag wilde helpen en dit heel integer deed. De gemeente is er helemaal niet om je te veroordelen of te zeggen wat je allemaal niet goed doet. Ze helpen je weer op weg! En in mijn geval hebben we op een gegeven moment ook veel lol gehad. Dan waren we samen blij dat mijn situatie zo vooruit ging. In deze drie jaren ben ik steeds positiever geworden. Ik ben een ander mens, zuinig en met meer zelfvertrouwen. Ik weet dat ik het nu zelf kan. Het beschermingsbewind gaan we afbouwen. En ik heb geen schulden meer. Ik heb me voorgenomen dat er hier nooit van mijn leven meer een brief van een deurwaarder bezorgd wordt. Dat is een kwestie van eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk vind ik het wel eens jammer dat ik niet op vakantie kan. Dat laten mijn inkomsten niet toe. Maar ik heb me er bij neergelegd dat ik afwegingen moet maken in mijn leven, ook voor het uitgeven van geld. Ik leg nu elke maand een beetje geld opzij om te sparen voor mijn rijbewijs. Dat gaat me ooit meer bewegingsvrijheid bieden. Ik ben trots op waar ik nu sta en eigenlijk gaat het supergoed met me. Dat had ik een paar jaar geleden niet verwacht!”

Klop vroegtijdig aan! Sara is een goed voorbeeld van dat het loont om hulp te vragen. En hoe eerder je dat doet, hoe sneller je probleem is opgelost. Als Sara vooraf had geweten, wat ze nu weet, zou ze al jaren eerder aan de bel hebben getrokken. “Je moet niet wachten tot je helemaal bent vastgelopen. Dat heeft zoveel impact op je mentale gezondheid! Drie jaar in een schuldtraject is echt niet alleen maar kommer en kwel. Ik hoop dat andere mensen eerder grijpen naar de juiste hulp. Ik ben er zo sterk uitgekomen. En schaamte is helemaal niet nodig. Bovendien: Als je niks doet, blijft de schaamte ook. En daarnaast de onrust, de gejaagdheid en de angst dat schuldeisers je huis en spullen in beslag nemen. Je moet zelf de keuze maken om de schaamte te stoppen. En wat mij betreft is de keuze: klop vroegtijdig bij de gemeente aan. Ook als het pas een paar rekeningen zijn die je niet hebt kunnen betalen. Dan hoeft het niet zo ver te komen als bij mij. En hoe fijn is het, als je problemen opgelost zijn. Mijn hele ziel is tot rust gekomen!”

Hulp nodig? Meld u!

Het is belangrijk om hulp te zoeken als u er niet meer zelf uitkomt. Daarmee voorkomt u dat er grotere problemen ontstaan. U krijgt zicht op een oplossing. En welke hulp u ook nodig heeft bij uw geldzaken: Het begint in alle gevallen met uw aanmelding. Stuur een e-mail naar budgetcoach@barneveld.nl of bel met de gemeente Barneveld via het telefoonnummer 14 0342. Vraag dan naar een budgetcoach of schuldhulpverlener. Samen met hem/haar komt u tot de juiste vorm van ondersteuning. Zo voorkomt u dat u schulden krijgt, of dat deze verder oplopen!