Spectaculaire vondsten in Voorthuizen

De archeologische schatkamer in Voorthuizen blijft spectaculaire vondsten opleveren! Werd een paar weken geleden nog bericht dat bij de opgravingen op en bij de Wikselaarse Eng voor het eerst binnen de gemeente bewoning uit de eerste helft van de Romeinse tijd (1e tot 3e eeuw na Christus) is aangetroffen, nu zijn er ook spectaculaire metalen voorwerpen uit deze periode gevonden.

Het betreft voor deze regio zeer bijzonder bronzen vaatwerk uit de Romeinse tijd. Bij het onderzoeken van een kuil hadden de archeologen van Econsultancy aan het oppervlak al een signaal met de metaaldetector opgepikt. Bij gedetailleerder speuren bleek dat er niet één, maar twee metalen voorwerpen uit de Romeinse tijd in zaten. Eerst werd een bronzen schaal van circa 30 centimeter doorsnede gevonden. De rand en wand van de schaal zijn compleet, maar er wordt nog onderzocht of er ook nog een bodem inzit. Dit was bij het werken in het veld niet vast te stellen.


Een verblijf van 2000 jaar in zandige grond heeft haar invloed gehad op de stevigheid van het metaal. Om te voorkomen dat hij uit elkaar valt is de schaal samen met de omringende grond als één blok geborgen. In een laboratorium wordt de schaal nu voorzichtig verder onderzocht en klaargemaakt om tentoon te stellen. Ook wordt daar bekeken of er nog wat binnenin zit. Misschien bevinden zich daarin nog andere mooie voorwerpen of resten van voedsel uit die tijd. De schaal bleek niet de enige vondst. Bij het graven naar een ander signaal dat de metaaldetector gaf, kwam een prachtig groen gepatineerd handvat bloot te liggen.

Deze is van een wijnzeef, een steelpan met een geperforeerde bodem waarmee de wijn bij het in- of overschenken gefilterd werd. Dit filteren was nodig omdat de wijn in de Romeinse tijd met veel bezinksel en kruiden gemaakt werd.


De vondsten zijn door Archeocare, een bedrijf gespecialiseerd in het onderzoek en conservering van met name metalen voorwerpen, meegenomen. Er zullen onder meer röntgenscans en chemische en organische analyses van de inhoud gemaakt worden om te kijken wat er in de schaal gezeten heeft. Vervolgens zal het bedrijf de vondsten heel voorzichtig uitprepareren en conserveren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze prachtige vondsten in het nieuwe dorpshuis of in museum Nairac een plaats krijgen. De opgraving is inmiddels zo goed als afgerond en de komende maanden zal de regio-archeoloog u op de hoogte houden van de geheimen die deze vondsten gaan prijsgeven!