Vragen over opgroeien, opvoeden of gezinsondersteuning
CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld is gevestigd aan de Bouwheerstraat 52 in Barneveld en is hét adres voor iedereen met vragen over opgroeien, opvoeden en gezinsondersteuning. U kunt er terecht zonder verwijzing van gemeente of huisarts. Maak een afspraak (0342-414816) of kom langs tijdens één van de drie gratis inloopbijeenkomsten. Het CJG Barneveld organiseert verschillende cursussen, workshops en lezingen. De komende maanden staan de volgende activiteiten op het programma.
Cursusaanbod 2019
CJG Connect en Home-Start zoeken nieuwe vrijwilligers!
CJG Connect
Een druk jongetje, een stil kind, een moeder die net geopereerd is of een overbelast gezin… Zomaar een paar voorbeelden waar steun uit het netwerk goud waard is. Maar niet voor iedereen is een netwerk vanzelfsprekend. Het Centrum voor Jeugd en Gezin zoekt vrijwilligers en vrijwilligersgezinnen die ondersteuning bieden aan kinderen (0-18 jaar) waar het netwerk ontbreekt en steun zeer gewenst is.
Als vrijwilliger bied je ondersteuning door een kind (wat) extra aandacht te geven door samen naar de bibliotheek te gaan, te voetballen, samen naar het bos te gaan, bij je thuis huiswerk te maken of een spelletje te doen. Soms is er ook behoefte aan ondersteuning in praktische zin: het brengen of ophalen van een kind naar school of zwemles.
Waar hebben we nú behoefte aan?
- Voor een gezin in Barneveld (wijk Veller) zoeken we een vrijwilliger(gezin)waar een jongetje van 1,5 jaar een ochtend in de week mag spelen;
- Voor een gezin in Barneveld zoeken we een vrijwilliger die op woensdagmiddag samen met moeder en 2 kinderen mee gaat naar de zwemles;
- Twee jongens van ruim 3 en 8 jaar zoeken een vrijwilligers-gezin waar zij één keer in de maand mogen logeren.
Daarnaast zoeken we ook vrijwilligersgezinnen die contact op willen bouwen met een gezin in de buurt dat geen netwerk heeft. De invulling van dit contact geven jullie als beide gezinnen samen aan. Je kunt bijvoorbeeld samen naar het bos of met elkaar eten, een of meer kinderen van het gezin bij jou laten spelen, of samen een activiteit doen. Hierdoor wordt het netwerk vergroot en levert het een positieve bijdrage aan een stabieler (gezins)leven. De coördinator begeleidt dit contact voor de duur van maximaal 1 jaar. Het contact tussen de gezinnen hoeft na dit jaar niet te stoppen.
Home-Start
Binnen het CJG wordt ook het programma Home-Start aangeboden aan gezinnen met kinderen (0-18). Hierbij bieden vrijwilligers (opvoedings) ondersteuning, een luisterend oor en praktische hulp vanuit een vriendschappelijk contact. Als vrijwilliger bezoek je 2 à 3 uur per week hetzelfde gezin bij hen thuis. Daarbij sta je naast ouders en zet je je eigen ervaring en kwaliteiten in voor andere ouders.
“Met een meisje van 3,5 en een jongetje van 2 ben ik de hele dag aan het waarschuwen. In de gesprekken met de vrijwilligster kan ik eerlijk zijn over wat ik moeilijk vindt. Onze gesprekken en haar tips helpen echt, maar ook gezellig met elkaar naar het speeltuintje is genieten. Ik voel me steeds zekerder en wordt weer de moeder die ik wil zijn.”
Een Home-Start moeder
Aan de slag
Bij beide projecten kijken we met zorg welke vrijwilliger of welk vrijwilligersgezin past bij het gezin dat ondersteuning vraagt. In een ontmoeting worden gezin en vrijwilliger aan elkaar voorgesteld en wordt samen met de coördinator gekeken of er een klik is. Daarna is er regelmatig contact met het kind of het gezin. De frequentie van dit contact is afhankelijk van de ondersteuningsvraag.
Hoe word ik vrijwilliger
Je kunt je als individuele vrijwilliger of als vrijwilligersgezin aanmelden. Na je aanmelding neemt de coördinator contact op voor een kennismakingsgesprek bij je thuis. In dit gesprek bespreken we je motivatie, wensen, mogelijkheden en de werkwijze van het project waar je interesse naar uitgaat en of het bij jou of je gezin past.
Als vrijwilliger
- heb je een warm hart voor ouders en kinderen;
- kun je voldoende tijd in je agenda maken om aandacht te geven;
- heb je contact met ouders op basis van gelijkwaardigheid;
- beschik je over een basis aan gespreksvaardigheden en kun je goed luisteren;
- ben je stabiel, praktisch en positief ingesteld;
- ben je betrouwbaar in je afspraken;
- doe je mee aan vrijwilligersbijeenkomsten;
- kom je in aanmerking voor een Verklaring Omtrent Gedrag;
- heb je de intentie voor minimaal een jaar beschikbaar te zijn;
- vragen we bij Home-Start ervaring als ouder en is het belangrijk dat je naast de ouder kunt staan en het niet overneemt;
- heb je voor Home-Start de intentie om minimaal 2 jaar beschikbaar te zijn.
Als CJG Barneveld bieden we
- een passende voorbereiding of een Home-Start training;
- begeleiding op maat van de coördinator;
- vrijwilligersbijeenkomsten waar je ervaringen met andere vrijwilligers kunt uitwisselen;
- themabijeenkomsten;
- een vergoeding voor de gemaakte reiskosten;
- een vrijwilligersovereenkomst.
Kom naar de cursus voor Home-Start vrijwilligers op 18 maart 2019
Vrijwilligers worden ondersteund door de coördinator; deze is er voor vragen en voor begeleiding. Daarnaast organiseren we vrijwilligersbijeenkomsten waar je andere vrijwilligers ontmoet en ervaringen deelt of waar een thema wordt besproken. Op maandag 18 maart 2019 start een nieuwe groep Home-Start vrijwilligers met de voorbereidende cursus en er is nog plaats voor nieuwe vrijwilligers.
“Maak je hart voor je relatie”
Een goede relatie met je partner onderhouden is niet vanzelfsprekend. Helaas scheiden er meer mensen dan ooit. Wil je problemen voorkomen? Heb je twijfels over je relatie? Of wil je weten hoe je je scheiding het beste kunt regelen?
Maak dan als eerste stap een afspraak met een maatschappelijk werker van Elan of Stimenz voor een onafhankelijk en kosteloos advies. Wij denken met je mee, zodat je helder krijgt wat de beste weg kan zijn voor jouw situatie. Je kunt bij ons terecht met onderstaande vragen:
GOED BEGINNEN. In het begin van je relatie maak je belangrijke keuzes die bepalend kunnen zijn voor het verdere verloop. Hoe zeker ben je van je partner en wat verwacht je van de relatie? Kies je voor samenwonen of voor een geregistreerd partnerschap? Of ga je trouwen, en hoe zit dat precies met huwelijkse voorwaarden? Kan je nog wel in gemeenschap van goederen trouwen?
HET LEUK HOUDEN. Een druk leven, de komst van kinderen, het omgaan met (menings)verschillen: de uitdaging is om met elkaar een weg te vinden waar je je allebei goed bij voelt. Hoe doe je dat? En wat als dit even niet meer lukt? Misschien heb je al langer het gevoel dat het niet goed gaat tussen jullie en weet je niet hoe het verder moet. Je kúnt actie ondernemen, voorkomen is beter dan genezen.
ZO GOED MOGELIJK UIT ELKAAR GAAN. Misschien gaat het echt niet meer tussen jullie en wil je scheiden. Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe pak je dit aan? En wat zijn je rechten en plichten? En wat is de beste route? Via een advocaat, mediator of een partij waar je online je scheiding kunt regelen? Wat past het beste bij jullie persoonlijke situatie? En als je kinderen hebt, hoe regel je het goed voor hen? Voor die laatste vraag kan het Centrum voor Jeugd en Gezin worden ingeschakeld.
Het maatschappelijk werk kan ondersteunen bij (het voorkomen van) relatieproblemen. Hiervoor kun je terecht bij Elan en Stimenz.
contactinformatie
Voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek, kun je telefonisch een afspraak maken op de volgende manieren:
Gratis inloopbijeenkomsten van het CJG Barneveld
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld organiseert iedere week gratis inloopbijeenkomsten. Hebt u een vraag of opgroeien, opvoeden of gezinsondersteuning? Kom gerust langs.
Barneveld
Waar? CJG Barneveld, Bouwheerstraat 52
Wanneer? Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur
Voorthuizen
Waar? Perron 16, Smidsplein 16
Wanneer? Woensdag van 8.30 tot 9.30 uur
Kootwijkerbroek
Waar? Zorgkruispunt, Schoonbeekhof 3 (tegenover Kulturhus De Essenburcht)
Wanneer? Woensdag van 9.30 tot 11.30 uur